Boekoe Kita - Indisch koken

Ons boek

In 2010 kreeg ik verkering met Roxie. Door deze verkering kreeg ik er natuurlijk een schoonfamilie bij, een heel bijzondere welteverstaan. Nu hoor ik je denken: "ja leuk, maar die schoonfamilie van mij daar kan ik ook wel een boek over schrijven". Nou, ik over de mijne ook ;-) Maar laat ik beginnen met een blog, een blog over de Indische keuken waarmee ik kennismaakte door de schoonfamilie die ik cadeau kreeg bij mijn verkering met Roxie.

Kennismaking

Al de eerste keer dat Roxie me meenam naar zijn vader, maakte ik kennis met de Indische keuken. De échte Indische keuken. Als dochter van een militair, en destijds zelf Defensie-medewerker, kende ik wel 'de blauwe hap' en dacht dat ik daarmee al een hoop wist over de Indische keuken. Het tegendeel bleek waar en wat heb ik zitten smullen tijdens die eerste kennismaking! De keren waarop Roxie en ik daarop naar zijn vader gingen, bleek dat er altijd lekker (Indisch) eten was. Een uitkomst voor iemand die niet van koken hield. Maar keer op keer ging ik staan kijken hoe het eten gemaakt werd en raakte ik steeds enthousiaster om zelf ook zo te willen koken. Al moet ik zeggen dat ik er af en toe een woordenboek bij nodig had! Er vlogen me allerlei Indische termen om de oren als ik mijn schoonvader om een recept vroeg..

Cadeau

Ik geloof dat het eerste gezamenlijke cadeau dat Roxie en ik van zijn vader kregen dan ook 'BOEKOE KITA' (ons boek) was, van Mirjam van der Rijst en Harold Pereira. Werkelijk een fantastisch boek! Al op de eerste pagina werd ik enthousiast, een verklarende woordenlijst voor al die Indonesische termen! Het boek staat boordevol Indische recepten en is geïllustreerd met prachtige foto's.

 

De volgende dag vulde ik het kruidenplankje bij met djahé, ketoembar, lombok, djintan, laos, koenjit, klapper en sereh. Nu kon het experimenteren gaan beginnen! Het eerste Indische gerecht dat ik maakte was Ritja Ritja, een lekker vleesgerecht van speklappen. Nog steeds één van mijn eigen favorieten :-) 

Al doende leert men

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en heb ik menig gerecht uit 'Ons Boek' gemaakt. De ene keer succesvoller dan de andere keer. Gado Gado is bijvoorbeeld een recept dat eigenlijk nooit fout kan gaan, je kan dit groenterecept met satésaus in honderden varianten maken en is lekker in elk seizoen van het jaar. Soto ajam is ook altijd goed! Maar er is één ding dat vooral belangrijk is in de Indische keuken en dat is geduld. En grote hoeveelheden maken! Er kan namelijk altijd zomaar iemand aanschuiven en zo niet, de volgende dag zijn de Indische maaltijden vaak nóg lekkerder.

 

Voor iedereen die zelf een poging wil wagen om Indische gerechten te maken, ik kan je 'Boekoe Kita' van harte aanbevelen. Het is in ieder geval mijn handleiding voor een blije vent aan tafel! ;-)


*Alle foto's in deze blog zijn afkomstig uit het boek 'BOEKOE KITA' van Mirjam van Rijst en Harold Pereira

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Regina (zaterdag, 06 mei 2017 08:40)

    Mmmm krijg er trek van!